Penitentiaire Instellingen (EPI)

Wie zijn deze mensen?

Dit zijn geen buitenaardse wezens van een verre planeet, maar leden van een nieuwe vakbond in gevangenissen, namelijk SYPOL BE-EPI.

Deze term Sypoliens werd gelanceerd door de heer Dany VANHECKE, voorzitter van Sypol-EPI. Deze zeer mooie naam zal zeker zeer gebruikt worden om ons in te identificeren in de verschillende gevangenissen.

Waarom een politievakbond in gevangenissen?

Deze vraag knaagt nog steeds bij sommigen en geeft vooral de kans aan mensen “welwillend” om iets te verklaren!

De missie van de politie is het waarborgen van de openbare orde en het beschermen van de samenleving. Gevangenissen hebben ook een missie om de samenleving en haar burgers te beschermen. De politie arresteert onze toekomstige “klanten”, en we houden ze als preventiemaatregel of om een straf uit te zitten. We kunnen dus concluderen dat zelfs als we niet tot dezelfde dienst behoren publiek, onze missies zijn complementair en in de continuïteit van de bescherming van de samenleving.

Een eigen identiteit

Maar buiten deze continuïteit heeft Sypol.be-EPI een eigen identiteit.

Het acroniem EPI onderscheidt het zich duidelijk van de politievakbond. Het is een apolitieke vakbondsorganisatie die tot doel heeft de rechten van gevangenispersoneel te verdedigen. Sypol.be geeft geen leiding aan de EPI-tak, maar bestaat uit uitsluitend leden van gevangenissen en heeft volledige autonomie. Sypol.be verwelkomt ons in zijn gebouwen en stemt ermee in om ons vrije toegang te geven tot al zijn logistieke gebouwen. Het doel is om een alternatief te bieden voor traditionele vakbondsorganisaties voor de federale openbare veiligheidsdiensten. Het is duidelijk dat tegelijkertijd dit versterkt zijn positie in de Belgische vakbondswereld. Daar moet niets meer tussen gezocht worden: samenwonen politie en gevangenissen.

Zoals u weet, is Sypol-EPI momenteel geaccrediteerd, maar nog niet representatief. Dat impliceert dat het nog niet alle prerogatieven geniet die aan andere vakbonden zijn toegekend. Maar daar moet snel verandering in komen.

Sinds zijn aankomst in gevangenissen in oktober 2009 heeft Sypol-EPI banden opgebouwd in een eerste keer in het noorden van het land, maar Wallonië werd wakker en wij handhaven een goede balans van ieder tussen het noorden en het zuiden van het land. Affiliates stromen dag na dag binnen, en elke dag die voorbijgaat is een stap dichter bij het totaal van representativiteit!

De Voorzitter